English Italian Dutch German Swedish Russian
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας - Περιφ. Ιονίων Νήσων
Links Sitemap Επικοινωνία

Web Cam Lefkada - Κεντρική πλατεία

Χάρτες της Λευκάδας
Γιορτές Λόγου και Τέχνης στην Λευκάδα Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας
Εκδηλώσεις
Μουσεία στη Λευκάδα
Η ιστοσελίδα φιλοξενείται στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κίτρινο κολοκύθι περίπου 3 κιλά
  • ¾ φλυτζανιού λάδι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι μέλι
  • 2 - 3 φλυτζάνια καρύδια
  • 2 - 3 φλυτζάνια σταφίδα μαύρη και σουλτανίνα
  • 3 κουταλιές σησάμι
  • κανέλλα αρκετή
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 4 φύλλα ζυμωτά ή 6 - 7 έτοιμα
  • Δόση για ταψί φούρνου
Κόβουμε στη μέση το κολοκύθι. Πετάμε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό του και ή το τρίβουμε κομμάτι - κομμάτι με τον κρεμμυδοτρίφτη ή το ξύνουμε ολόκληρο το (κάθε μισό κομμάτι) με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το αλάτι στο κολοκύθι και αφού το αφήσουμε να σουρώνει για αρκετή ώρα, το στίβουμε με τις χούφτες μας για να βγάλει τα υγρά του.
Βάζουμε το κολοκύθι και το λάδι μέσα σε μια ρηχή κατσαρόλα και το ψήνουμε πάνω στη φωτιά για να χάσει και άλλα υγρά και να μαραθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Στο ταψί του φούρνου αφού το αλείψουμε με λάδι τοποθετούμε τα 2 φύλλα και τα λαδώνουμε και αυτά. Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα που τα αλείβουμε και αυτά με λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι μια πολύ γευστική λιχουδιά και γίνεται πολύ καλύτερη με ζυμωτά φύλλα. Μπορούμε να την προσφέρουμε και μετά το φαγητό, σαν επιδόρπιο.

Βιβλιογραφία: «Λευκαδίτικη Κουζίνα-Τα ξορέξα της νόνας, τα μαγεριά της βαβάς», της Τούλας Σκληρού