English Italian Dutch German Swedish Russian
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας - Περιφ. Ιονίων Νήσων
Links Sitemap Επικοινωνία

Web Cam Lefkada - Κεντρική πλατεία

Χάρτες της Λευκάδας
Γιορτές Λόγου και Τέχνης στην Λευκάδα Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας
Εκδηλώσεις
Μουσεία στη Λευκάδα
Η ιστοσελίδα φιλοξενείται στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Κοκοτός ή Βοδινό μακαρονάδα

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά περίπου κόκορας ελευθέρας βοσκής ή 1500 γρ περίπου κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο ψαχνό
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • ¾ φλυτζανιού λάδι
  • 2 κουταλιές βούτυρο για τα μακαρόνια
  • Κανέλλα, γαρύφαλλα, ολόκληρα και κοπανισμένα
  • Μοσχοκάρυδο κοπανισμένο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
  • 1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
  • Περίπου 700 γρ μακαρόνια Νο 3
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο
Κόβουμε τον κόκορα ή το κρέας σε μερίδες. Σε κατσαρόλα ρηχή ρίχνουμε το λάδι. Τσιγαρίζουμε το κρέας και στη συνέχεια το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 3-4 ποτήρια νερό, την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε σιγανή φωτιά περίπου για 2 ώρες. Αν χρειαστεί νερό ξαναρίχνουμε και δοκιμάζουμε μήπως πρέπει να ρίξουμε κι άλλα λίγα μπαχαρικά για να γίνει πολύ πικάντικη η γεύση. Το φαγητό πρέπει να μείνει με πυκνή σάλτσα κόκκινη και σκούρα από τα μπαχαρικά και αρκετά πλούσια για τα μακαρόνια.
Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια και ζεστά όπως είναι στην κατσαρόλα τα βουτυρώνουμε.
Τα σερβίρουμε στα πιάτα με αρκετή σάλτσα και τριμμένο κεφαλοτύρι. Το κρέας με σάλτσα, το σερβίρουμε μετά σαν δεύτερο πιάτο.
Τα μακαρόνια γίνονται πιο νόστιμα αν ρίξουμε τη σάλτσα τους μέσα στην κατσαρόλα μισή ώρα πριν τα σερβίρουμε και έτσι την απορροφούν περισσότερο.

Αφού την μαγειρέψετε και την γευτείτε, οπωσδήποτε θα πείτε "τύφλα να’χουν οι καρμπονάρες και όλες οι ιταλιάνες μακαρονάδες".
Το ‘καλό φαγητό’ για τις ονομαστικές γιορτές, τις γιορτές, τις γιορτές των Χριστουγέννων, για τα γεύματα για τους μισαφιραίους (μουσαφίριδες)

Βιβλιογραφία: «Λευκαδίτικη Κουζίνα-Τα ξορέξα της νόνας, τα μαγεριά της βαβάς», της Τούλας Σκληρού