English Italian Dutch German Swedish Russian
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας - Περιφ. Ιονίων Νήσων
Links Sitemap Επικοινωνία

Web Cam Lefkada - Κεντρική πλατεία

Χάρτες της Λευκάδας
Γιορτές Λόγου και Τέχνης στην Λευκάδα Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας
Εκδηλώσεις
Μουσεία στη Λευκάδα
Η ιστοσελίδα φιλοξενείται στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Μπακαλιάρος ξηρός με πατάτες

ΥΛΙΚΑ

  • 1.300 γρ. μπακαλιάρος παστός (υπολογίστε 2 κομμάτια για κάθε μερίδα
  • 1 - 1½ κιλό πατάτες (3 - 4 κομμάτια για κάθε μερίδα)
  • 1 - 1½ φλυτζάνι λάδι
  • 2 - 3 λεμόνια (το ζωμό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • πιπέρι 
  • νερό 2 - 3 ποτήρια  

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, βάζουμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό για να ξαλμυρίσει, αφού τον έχουμε κόψει σε κομμάτια.
Αλλάζουμε 2 - 3 φορές το νερό.
Την επόμενη πριν τον μαγειρέψουμε τον καθαρίζουμε από τα λέπια και τον ξεπλένουμε καλά.
Σε μέτρια ρηχή κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες κομμένες σφήνες, το τριμμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου και τα ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το δέρμα από πάνω.
Ρίχνουμε αρκετό πιπέρι, το λάδι και το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε να μην κολλήσει και μήπως χρειασθεί λίγο νερό ακόμη.
Όταν βράσουν όλα τα υλικά και ο ζωμός έχει πυκνώσει, ρίχνουμε τα λεμόνια γύρω-γύρω και κουνάμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά.
Η σάλτσα πρέπει να είναι πυκνή και άσπρη.
Αν αφαιρέσουμε λάδι τότε "δένουμε" τη σάλτσα με 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ.

Βιβλιογραφία: «Λευκαδίτικη Κουζίνα-Τα ξορέξα της νόνας, τα μαγεριά της βαβάς», της Τούλας Σκληρού